Nóra wil niet liegen over haar verleden.

Ik heb zeven jaar in de prostitutie gewerkt. Ooit begonnen in Amsterdam, geëindigd in Den Haag. Misschien wil je het niet geloven, maar ik ben een gelovige vrouw. Altijd al geweest. Maar de omstandigheden van het leven dwongen me keuzes te maken waar ik me kapot voor schaam. Ik schaam me nog steeds elke dag voor het leven dat ik geleid heb en de dingen die ik gedaan heb. Maar ik wil het niet meer verborgen houden.

Ik krijg steeds complimenten voor mijn doorzettingsvermogen. Dat maakt me trots

Ik kom uit één van de armste plekken in Colombia. Armoede is dan ook de reden dat ik uiteindelijk in de prostitutie ben beland. Toen ik in Den Haag werkte kwam ik De Haven tegen. De maatschappelijk werker en jobcoach gaven mij een duwtje in de goede richting; ik ontdekte waar ik blij van werd. Ik kon mijn gedachten en gevoelens uitspreken. Dit hielp om zelf keuzes te maken en stappen te zetten. Ik heb nu een baan in een beschermde omgeving, en heb onlangs een nieuw huis gevonden. Mijn jobcoach geeft mij steeds complimenten voor mijn doorzettingsvermogen. Dat maakt me trots.

Soms voerde ik een sollicitatiegesprek met een man die ik herkende als klant

Het proces van het zoeken naar een andere baan vond ik heftig. Elke nieuwe stap was zó spannend. Ik heb veel sollicitatiegesprekken gehad. Soms voerde ik het gesprek met een man die ik herkende als klant uit de straat. Dan klapte ik volledig dicht en wist ik geen woord meer uit te brengen. Of soms was de spanning voor een sollicitatiegesprek zó hoog dat ik ter plekke in tranen uitbarstte. Maar hoe meer gesprekken ik voerde, hoe beter het ging.

Moedig Nóra aan in het waarmaken van haar dromen

Dit verhaal is onderdeel van onze eindejaarscampagne 'Licht in handen'. Wil jij vrouwen als Nóra aanmoedigen in het waarmaken van haar dromen? Steun ons uitstaptraject, en maak het verschil in mensenlevens.

Ik heb besloten dat ik niet meer ga liegen over mijn verleden, want dat kan ik niet verkopen aan God

Ik ben dankbaar voor mijn huidige werkplek. Hierdoor heb ik nieuwe mensen leren kennen. Ik leer dagelijks nieuwe dingen en iedere maand werk ik meer uren. Ik verdien weer mijn eigen geld en ik heb iets te doen overdag. Daar ben ik stiekem ontzettend trots op. Maar ik ben er nog niet. Ik schaam me nog dagelijks voor mijn verleden. Ik vind het heel moeilijk om een sociaal netwerk op te bouwen. Ik moet dan continu vertellen over mijn arbeidsverleden. Ik heb besloten dat ik daar niet meer over ga liegen, want dat kan ik niet verkopen aan God. Maar het maakt vriendschappen opbouwen wel lastig. Ik durf ook niet naar een kerk te gaan, al zou ik dat graag willen. Mensen willen je dan leren kennen en gaan vragen stellen, en dan moet ik eerlijk zijn. Ik ben elke dag aan het overleven, en denk niet teveel na over de toekomst.

*Wegens privacyredenen is Nóra niet de echte naam van deze vrouw. Zij is ook niet de vrouw op de foto, en enkele feiten van haar verhaal zijn aangepast.

Mogen verhalen dichtbij komen?

Welke gezichten schuilen achter het onrecht, misbruik en geweld in de seksindustrie? Ontvang rauwe, maar ook hoopvolle verhalen rechtstreeks in je mailbox.