Maria werkt voor de toekomst van haar zoon.

Haar bruine ogen staan vastberaden terwijl Maria haar bruine haar over de schouder gooit. Ze straalt kracht uit als ze haar verhaal vertelt. Maria is 23 jaar oud als ze in de seksindustrie terecht komt: “Ik ben jong moeder geworden van mijn lieve zoon Diego. Ik wil hem een toekomst geven die ik zelf nooit hebt gehad.”

Maria heeft een moeilijke jeugd en krijgt op jonge leeftijd te maken met misbruik. Op haar achttiende krijgt ze een zoon: Diego. “De vader van mijn zoon wilde niks met ons te maken hebben. Hij liet ons in de steek. Ik heb nooit een opleiding kunnen doen, dus er was geen werk voor mij.”

Via een vriendin belandt Maria in de prostitutie: “In het begin werkte ik achter het raam in de Doubletstraat in Den Haag. Ze noemen dit ook wel de goedkoopste straat van Nederland. Het was vreselijk om hier te werken. Ik kreeg vragen als: ‘Wil je met twee vrouwen? Hoeveel vraag je? Draai je eens even om zodat ik je kan bekijken!’ Ook willen ze allemaal seks zonder condoom.”

Voor zijn toekomst probeer ik dit vreselijke werk vol te houden.

Dubbelleven
Als haar zoon vier jaar oud wordt, gaat hij voor het eerst naar school: “Wat ben ik trots dat Diego naar school gaat. Hij gaat dingen leren en als hij ouder is mag hij een opleiding doen. Iets wat ik nooit heb kunnen doen. Voor zijn toekomst probeer ik dit vreselijk werk vol te houden!”Meerdere keren per week bezoeken de veldwerkers van De Haven de prostitutiegebieden in Den Haag. Ze maken een praatje, delen folders met informatie uit en beantwoorden vragen. Maria: “Elke week zie ik de vrouwen langs mijn raam lopen. Ik durfde niet open te doen, want ik was bang dat ik zou instorten als ze vragen hoe het met mij gaat. Daarom zwaaide ik maar naar hen.”

Veel vrouwen leiden een dubbelleven en vaak weten mensen in hun omgeving niets van het werk in de prostitutie. Soms worden deze vrouwen keihard met hun verleden geconfronteerd doordat ze bijvoorbeeld een klant tegenkomen die hen herkennen. Op een dag heeft Maria de schrik van haar leven als ze op het schoolplein op haar kind staat te wachten: “De man naast mij ken ik. Ook in zijn gezicht zie ik een blik van herkenning. Vannacht werd ik voor dertig euro ruw door hem vernederd, nu sta ik als jonge moeder naast hem op het schoolplein!”

Het is enorm fijn om andere vrouwen te spreken en te zien dat uitstappen echt mogelijk is. Zij hebben een ander leven opgebouwd, dus ik durf het nu ook!

Nazorgavond
“De vrouwen stelden mij gerust en legden uit wat er mogelijk is. Ik maakte een afspraak met een maatschappelijk werker van De Haven en samen maakten we een plan hoe ik het beste kan uitstappen. Ik vond het heel erg spannend! Aan het eind van de afspraak werd ik uitgenodigd voor een Havendiner.”

Vier keer per jaar organiseert De Haven een speciale avond voor vrouwen die uit de prostitutie zijn gestapt of dit heel graag willen. Alle cliënten die gestopt zijn, worden uitgenodigd. En soms vrouwen die nog in de prostitutie werken maar wel willen uitstappen. Het Havendiner kan soms net een duwtje in de rug zijn om de stap te zetten om te stoppen.

Tijdens het Havendiner ontmoet Maria andere vrouwen die al zijn uitgestapt: “Het is enorm fijn om andere vrouwen te spreken en te zien dat uitstappen echt mogelijk is. Zij hebben een ander leven opgebouwd, dus ik durf het nu ook!”

*Dit verhaal is gebaseerd op feiten. Vanwege privacyredenen is Maria niet de echte naam van deze vrouw.

Raakt dit levensverhaal jou?

Wil je weten welke verhalen schuilgaan achter de mensen in de prostitutiestraten en bordelen? Ontvang rauwe, maar ook hoopvolle verhalen rechtstreeks in je mailbox.