Anastasia werkt zeven dagen per week om haar schulden af te lossen.

Anastasia is net achttien jaar oud als ze haar Nederlandse partner ontmoet in Roemenië: “Hij deed zich voor als een lieve man, maar hij maakte misbruik van mijn vertrouwen. Jarenlang heb ik voor hem in de prostitutie gewerkt en nu heb ik door hem een torenhoge schuld!”

Als jonge vrouw verhuist Anastasia met haar vriend naar Nederland. Niet snel daarna volgt zijn vraag of ze in een club wil werken: “Hij beloofde mij een mooi leven waarin we nooit geld tekort zouden hebben. Bovendien konden we nu met deze inkomsten voor mijn zieke zus Melinda zorgen.”

Om in de Nederlandse seksindustrie te kunnen werken, moet Anastasia zich inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Haar vriend regelt dit: “Ik sprak geen Nederlands en kende de weg niet in alle systemen. Maar gelukkig beloofde mijn vriend alles te regelen voor mijn financiën. Hij deed mijn belastingaangifte en zorgde dat alles klopte. Tenminste, dat dacht ik.”

Als haar relatie uitgaat, blijkt Anastasia torenhoge schulden te hebben: “Mijn vriend heeft nooit iets geregeld. Hij leefde van mijn geld, en door hem heb ik een schuld van 13.000 euro bij de Belastingdienst. Ik kreeg de een na de andere blauwe brief. Ik raakte in paniek omdat ik er niks van begreep. Om mijn schulden te kunnen betalen werk ik zeven dagen per week in allerlei clubs door het hele land. Met het geld dat ik overhoud, betaal ik de huur van mijn huis en de ziekenhuisrekeningen van mijn zus!” 

Door mijn ‘vriend’ heb ik een schuld van 13.000 euro bij de Belastingdienst

Veel vrouwen die bij De Haven komen, hebben te maken met schuldenproblematiek. Sommige van hen hebben een soortgelijke ervaring als Anastasia. Maar er zijn ook vrouwen die in de schulden terecht komen door een te hoge woninghuur of malafide boekhouders.       

Als een vrouw zich bij De Haven aanmeldt, creëren we eerst overzicht. Wat zijn de problemen? Hoe staan de financiën ervoor? Moet ze ingeschreven worden voor een andere woning? We benaderen het heel praktisch en kijken of ze alle toeslagen ontvangt waar ze recht op heeft en of ze al in het bezit is van bijvoorbeeld een Ooievaarspas. We proberen dus zoveel mogelijk kosten te reduceren en te kijken of een vrouw krijgt waar ze recht op heeft. 

Anastasia: “Mijn vertrouwen in mensen is compleet weg. Toch kies ik ervoor om mijn maatschappelijk werker te vertrouwen. Met haar hulp kan ik nu de aflossing van mijn schulden regelen!” Voor Anastasia is het wegwerken van haar schulden een eerste stap om de seksindustrie voorgoed achter zich te laten.

*Dit verhaal is gebaseerd op feiten. Vanwege privacyredenen is Anastasia niet de echte naam van deze vrouw.

Raakt dit levensverhaal jou?

Wil je weten welke verhalen schuilgaan achter de mensen in de prostitutiestraten en bordelen? Ontvang rauwe, maar ook hoopvolle verhalen rechtstreeks in je mailbox.