Paula's eerste vijf klanten zijn om de huur van haar peeskamer te betalen

Als Paula moeder wordt van Kristof, doet ze er alles aan om haar kind een betere toekomst te geven: “Ik ben verkocht aan mijn pooier. Jarenlang zat ik vast in de seksindustrie.”

Paula groeit op in Oost-Europa. Het is thuis niet veilig voor haar en op jonge leeftijd zoekt ze een manier om weg te gaan. Dan krijgt ze een vriendje en raakt zwanger van hem. Op haar zestiende wordt ze moeder van een zoon: Kristof. Paula is gek op hem, maar ze is weer terug bij af. Haar vriend slaat haar en is onbetrouwbaar. Paula vlucht en komt met haar zoontje in een huisje van amper 3 bij 4 meter terecht. Ze maakt lange dagen als serveerster in een café, maar dit betekent dat Kristof van maandag tot en met vrijdag in de opvang verblijft. Paula mist haar zoon en heeft maar een droom: een huisje kopen voor haar en haar zoon zodat ze altijd samen zijn. Dat zal haar echter nooit lukken met het geld dat ze nu overhoudt: 27 euro per week.  

Na de eerste vijf klanten verdien ik pas iets om mijn zoon te kunnen voeden.

Paula werkt twee jaren om haar zogenaamde schulden af te betalen. Ook stuurt ze geld naar haar schoonfamilie zodat ze goed voor haar zoon zorgen. Hij heeft gezondheidsproblemen en vertelt aan de telefoon vaak dat hij ziek is.  

Ze komt na twee jaar terug in haar thuisland. Haar droom is nog even ver weg als daarvoor. Ze besluit in Nederland in de prostitutie te gaan werken om aan de toekomst van haar zoon te werken. “Ik werkte in de Geleenstraat. De huur van mijn peeskamer was zo hoog dat ik pas na vijf seksbeurten iets verdien om mijn zoon te kunnen voeden.” Intussen wil Paula maar al te graag haar zoon naar Nederland halen, maar de schoonfamilie ligt dwars. Zij weten dat zij ook geen geld meer krijgen als ze Kristof laten gaan, ook niet voor zogenaamde ziektekosten.  

Mijn zoons wantrouwen is groot, want ik heb steeds beloofd dat ik hem mee zou nemen, maar door alle tegenslagen duurde het tien jaar voordat het me gelukt is

Stichting De Haven loopt al een paar jaar met Paula op. Dankzij haar jobcoach kan Paula starten met een studie. Het is bijzonder om haar veerkracht te zien. De eerste stappen naar een nieuwe toekomst zijn gezet, desondanks heeft Paula nog een lange weg te gaan.

Dit verhaal is gebaseerd op feiten. Wegens privacyredenen is Paula niet de echte naam van deze vrouw.

Raakt dit levensverhaal jou?

Wil je weten welke verhalen schuilgaan achter de mensen in de prostitutiestraten en bordelen? Ontvang rauwe, maar ook hoopvolle verhalen rechtstreeks in je mailbox.