Karina durft nu voor zichzelf op te komen.

Karina heeft de cursus Werken in Nederland gevolgd: “Dankzij deze lessen weet ik nu wat ik moet doen als ik mij ongemakkelijk voel op mijn werk.” Ze is een goedlachse vrouw en duidelijk op haar gemak: “Ik werk nu in de horeca, maar dat wil ik niet voor altijd doen. Het liefst werk ik in de zorg met ouderen. Je bent dan écht in contact met mensen.”

Plagen
Karina komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika en heeft nooit de mogelijkheid gehad om de Nederlandse taal te leren. Als ze besluit om te stoppen met het werk in de prostitutie, is dat de eerste stap die gezet wordt: “Ik werk nu in de horeca. Mensen praten snel, waardoor ik de gesprekken niet volg. En als ik met hen praat, dan verbeteren ze mij of lachen ze mij uit. Ik voel me erg onzeker. Tijdens de cursus leerde ik welke Nederlandse woorden en zinnen ik kan gebruiken om mijn gevoel uit te drukken of om iets bespreekbaar te maken. Ook heb ik geleerd hoe ik de computer kan gebruiken. Ik wist niks en wilde mij graag zelfverzekerd voelen.” De ogen van Karina stralen als ze verder praat: “Tijdens de cursus kan ik echt mezelf zijn. De andere vrouwen begrijpen mij omdat we hetzelfde hebben meegemaakt in de prostitutie. We geven elkaar tips. En ook als ik iets vertel over wat ik moeilijk vind op mijn werk, denken we daar samen over na.”

Oplossingen
Voordat Karina in de horeca werkte, had ze een baan in de zorg. Dat verliep helaas niet vlekkeloos. Karina: “Ik ben een erg gesloten persoon. Het ging niet goed op mijn werk en ik vond het moeilijk om daar iets over te zeggen. Ook toonden ze nooit interesse in mij. Ik vond het moeilijk om daarmee om te gaan. Ik voelde mij helemaal niet op mijn gemak. Daarom ben ik gestopt met het werk in de zorg.”

Dankzij deze lessen durf ik het gesprek aan te gaan met mijn leidinggevende

Als Karina dit bespreekt tijdens de cursus, praten ze hierover als groep. Ze krijgt tips van de docent hoe ze een dergelijke situatie het beste kan aanpakken. Karina: “Een volgende keer zou ik het direct communiceren met een begeleider. Ik zou niet zwijgen. Later heb ik met Rianne (jobcoach van De Haven red.) met de leidinggevende gepraat over de situatie. Dat luchtte op, ik voelde mij veel beter. Dankzij de lessen durfde ik dat gesprek aan te gaan.”

Toekomst
De cursus Werken in Nederland heeft Karina veel gebracht. Hoe ze nu de toekomst ziet? “Ik wil nog beter Nederlands leren. Ook voel ik me nog te vaak onzeker over alles. Ik ben bang om fouten te maken. Daardoor voel ik me snel onveilig en kwetsbaar. Als een nieuw cursusjaar begint, schrijf ik mij zeker weer in!”

Wegens privacyredenen is Karina niet de echte naam van deze vrouw, en is zij niet de vrouw op de foto.

Cursus Werken in Nederland

De cursus Werken in Nederland is speciaal bedoeld voor vrouwen uit de seksindustrie die op het punt staan om te gaan werken óf de eerste stappen op de Nederlandse arbeidsmarkt hebben gezet.

Jobcoach Rianne: “Veel vrouwen zijn niet in Nederland opgegroeid en hebben daardoor weinig kennis van onze maatschappij. Bovendien werken ze voor het eerst voor een werkgever. Hoe verhoud jij je ten opzichte van je collega’s en hoe maak je iets bespreekbaar op de werkvloer? Deze en meer vragen kunnen voor een hoge drempel zorgen om te starten met nieuw werk. Met onze lessen verlagen we deze drempel en versterken we vrouwen in hun zelfvertrouwen en vaardigheden!”  

Raakt dit levensverhaal jou?

Wil je weten welke verhalen schuilgaan achter de mensen in de prostitutiestraten en bordelen? Ontvang rauwe, maar ook hoopvolle verhalen rechtstreeks in je mailbox.