Izabella krijgt steeds meer zelfvertrouwen.

Izabella is een Hongaarse vrouw met lang grijs haar. Jarenlang werkt ze voor haar familie in de Nederlandse seksindustrie: “Het werk heeft mij kapot gemaakt. Ik weet niet meer wat ik kan en ik durf niks nieuws meer te beginnen.”

Op mijn leeftijd kan ik toch niet iets nieuws leren? Wat moeten andere mensen nu met mij?

De vrouwen die in de Nederlandse seksindustrie werken, zijn divers. Ze komen vanuit allerlei verschillende landen en hebben uiteenlopende leeftijden. De 56-jarige Izabella werkt al twintig jaar in de Geleenstraat, een van de twee prostitutiegebieden van Den Haag: “Jaren geleden ben ik vanuit Hongarije in Nederland terecht gekomen. Mijn familie is arm, ik ben de enige die geld in het laatje brengt. Ik vind het werk vreselijk, maar ik weet ook niet wat ik anders kan doen.”

Al langere tijd denkt Isabella na over de mogelijkheid om uit te stappen. De drempel is hoog, en haar zelfvertrouwen laag. Regelmatig praat ze over haar onzekerheid met de veldwerkers van De Haven: “Het liefst wil ik met het werk stoppen, maar ik weet niet hoe. Ik spreek nauwelijks Nederlands, dus waar moet ik beginnen? Op mijn leeftijd kan ik toch niet iets nieuws leren? Wat moeten andere mensen nu met mij?” De ogen van Izabella glinsteren als ze verder praat: “Door alle gesprekken heb ik weer zelfvertrouwen gekregen. Het was super spannend, maar ik heb de keuze gemaakt om mij aan te melden voor de Nederlandse taallessen van De Haven.”

Ik ken maar één iemand die niet in de seksindustrie werkt, dat is mijn nieuwe taaldocent.

Veel vrouwen in de prostitutie spreken geen Nederlands. Ze hebben een klein netwerk, en kennen alleen andere vrouwen uit de straat of de exploitanten. Het beheersen van de Nederlandse taal zorgt ervoor dat vrouwen zich zelfverzekerd voelen en minder afhankelijk zijn van anderen. Ook is de taalles een belangrijk onderdeel van het uitstapprogramma. De Taalacademie van De Haven wordt in samenwerking met het ROC Mondriaan gegeven. Izabella: “Doordat ik al twintig jaar in de Geleenstraat werkte, heb ik geen vriendinnen. Mijn familie woont ver weg en ik ben helemaal alleen. Ik ken maar één iemand die niet in de seksindustrie werkt, en dat is Petra, mijn nieuwe taaldocent!” Voor Izabella is de Nederlandse taalles een eerste stap om de seksindustrie voorgoed achter haar te laten. Een grote stap, maar ze heeft nog een lange weg te gaan.

*Dit verhaal is gebaseerd op feiten. Vanwege privacyredenen is Izabella niet de echte naam van deze vrouw.

Raakt dit levensverhaal jou?

Wil je weten welke verhalen schuilgaan achter de mensen in de prostitutiestraten en bordelen? Ontvang rauwe, maar ook hoopvolle verhalen rechtstreeks in je mailbox.