Wendy bad na elke klant tot God of Hij haar daar weg wilde halen.

Wendy en haar maatje Nicole zijn aan elkaar gekoppeld via ons maatjesproject. Samen zitten ze op de bank in de zitkamer van De Haven. Ze lachen en praten met elkaar in rap Spaans. Je kunt zien dat de twee vrouwen het goed met elkaar kunnen vinden. We hebben het over de vraag wat het voor Wendy betekent dat ze een maatje heeft. Maar eerst gaan we terug naar een donkere periode in Wendy’s leven.

Het is niet normaal dat een man aan je zit omdat hij ervoor betaald heeft.

 “Via een vriendin kwam ik in de prostitutiestraat in Den Haag. Ik woonde met mijn dochtertje in Spanje, maar door de crisis en mijn scheiding zat ik in de financiële problemen. De eerste dag dat ik achter het raam stond, moest de politie komen. Ik had ruzie met een klant omdat ik niet wilde doen wat hij me vroeg. Het is niet normaal dat een man aan je zit omdat hij ervoor betaald heeft.” Hoewel deze periode inmiddels jaren achter haar ligt, huilt Wendy als ze erover vertelt. Nicole pakt haar hand beet en luistert stil terwijl Wendy verder praat. “Ik voelde me zo verschrikkelijk vies. Ik deed een kussen voor mijn lichaam zodat mijn lichaam niet het lichaam van de man zou raken. Ik zei steeds: ‘Dit werk is niet normaal’, maar de andere vrouwen wilden dat niet horen. Ik hield afstand van hen en zij van mij. Na elke klant bad ik: ‘God, help me om hier weg te gaan’. Regelmatig kwamen de Havenwerkers. Andere vrouwen hielden de boot vaak af, maar ik vond het juist fijn als ze kwamen.”

Een klant zei tegen me: “Jij hoort hier niet. Je moet ermee stoppen.

Wendy schaamt zich vanwege haar werk; niemand mag weten dat zij als prostituee werkt. Zelfs haar eigen moeder niet. Het gevolg is dat ze nauwelijks sociale contacten heeft buiten haar werk om. Ook haar eigen dochter mag niet te weten komen wat ze doet om de kost te verdienen. Wendy is eenzaam en kwijnt weg. “Op een dag kreeg ik een klant. Toen hij binnen was, keek hij me aan en zei: ‘Jij hoort hier niet. Je moet ermee stoppen.’ Zijn geld hoefde hij niet terug. Toen hij weg was heb ik alles wat met mijn werk te maken had opgepakt en in de prullenbak gesmeten. Huilend ben ik naar huis gegaan.”

Waarom een Maatjesproject?

Mariska is maatschappelijk werker en initiator van het Maatjesproject: “We zijn met het project begonnen als aanvulling op het bezoekwerk in de straat. Als een vrouw in de straat stopte met het werk, viel het contact met de vrijwilligers weg. Regelmatig keerde een vrouw weer terug naar de prostitutie. We zien dat een Maatje kan helpen om terugval te voorkomen. Als ik kijk naar Nicole en Wendy zie ik dat ze een vriendschapsrelatie hebben. Wendy draagt een geheim met zich mee maar haar verhaal mag bij Nicole bestaan en daarom kan zij bij haar helemaal zichzelf zijn, zonder schaamte. Nicole draagt het verhaal van Wendy mee en dat verlicht de last.”

Bijna overkwam mijn dochter hetzelfde lot.

Wendy’s problemen zijn nog niet voorbij. Ze moet rondkomen van een uitkering en haar dochter heeft een kindje terwijl ze nog op school zit. Onbetaalde rekeningen en geen geld om luiers te kopen. Dit geeft veel stress. Toevallig vangt Wendy een telefoongesprek op van haar dochter. Bijna overkomt haar dochter hetzelfde lot. Maar nu kan Wendy haar dochter waarschuwen en dat doet ze ook. En het grootste verschil is dat Wendy nu een netwerk om zich heen heeft. Mensen zoals Nicole die naar haar luisteren en voor haar bidden. Die haar soms letterlijk bij de hand nemen.

Het maatjesproject opent mijn ogen en mijn hart, en ik leer hoe je iemand één op één goed leert kennen en kan helpen. Ik groei er heel erg van als persoon, maar vooral in mijn relatie met God.

Wendy houdt contact met De Haven maar vindt het moeilijk om het pand binnen te gaan omdat het aan haar oude leven herinnert. Het maatjesproject is een enorme steun in de rug voor Wendy. “In de straat was ik onbelangrijk. Ik werd behandeld als een ding. Als je ervoor betaalt, mag je vragen wat je wilt. Een maatje was iemand uit de ‘gewone’ wereld. Door Nicole voel ik me weer belangrijk. Ik krijg weer zelfvertrouwen en weet: ik mag er zijn.” Voor Nicole is het maatjesproject ook heel waardevol: “Het opent mijn ogen en mijn hart, en ik leer hoe je iemand één op één goed leert kennen en kan helpen. Ik groei er heel erg van als persoon, maar vooral in mijn relatie met God. We kunnen ook samen over God praten. Ik ben erg dankbaar voor projecten zoals het maatjesproject.”

*Vanwege privacy redenen is Marisa niet de echte naam van deze vrouw, en is zij niet de vrouw op de foto.

Raakt dit levensverhaal jou?

Wil je weten welke verhalen schuilgaan achter de mensen in de prostitutiestraten en bordelen? Ontvang rauwe, maar ook hoopvolle verhalen rechtstreeks in je mailbox.