Emilia stapte uit de prostitutie.

Uitstappen doe je niet zomaar. Ook niet als werken in de prostitutie niet is wat je wilt. Het is vaak een lange weg. Misschien ben je niet anders gewend, en is de wereld buiten de seksindustrie beangstigend. Misschien heb je het geld hard nodig, omdat je anders niet voor je kinderen kunt zorgen of geen dak boven je hoofd hebt. Misschien spreek je de Nederlandse taal niet, en ken je niemand buiten je eigen (kleine) wereld. Je weet niet waar je moet beginnen.. Daarom is het bijzonder als het een vrouw lukt om uit te stappen. Om nieuw werk te vinden en een nieuw leven op te bouwen. Graag delen we het verhaal van Emilia. Zij stapte in 2022 uit de prostitutie en heeft nu werk waar ze ontzettend dankbaar voor is en graag naartoe gaat.

Vaak moest ik leven van één banaan per dag

Emilia groeit op in een arm deel van Colombia. Ze woonde bij een ander gezin, want haar ouders heeft ze nooit gekend. Emilia vertelt niet graag over die tijd, maar over de armoede zegt ze: “Soms was er een maaltijd, maar vaak moest ik leven van één banaan per dag”. In haar vroege tienerjaren raakt ze zwanger en bevalt van een dochter. Emilia weet zelf ook niet goed hoe ze het in die tijd volgehouden heeft. “Ik stuurde haar vaak zonder eten naar school. Er was gewoon niets.”

Ik kreeg een aanbod om naar Europa te gaan, en ik ging

Ze slaakt een zucht en tuurt even naar buiten. “Ik kreeg een aanbod om naar Europa te gaan, en ik ging. Ik had geen papieren, en was dus illegaal in Nederland. Ik begon met werken op een tippelzone. Via via kwam ik daar terecht. Verder kende ik niets en niemand in Nederland.” Emilia vertelt niet veel over wat ze tijdens haar werk meemaakte, maar geeft wel aan dat ze het geen fijn werk vond. “Maar ik had voor het eerst in mijn leven geld in handen. Dat voelde bevrijdend.”

Ik weet nog het eerste wat ik tegen de maatschappelijk werker zei: ‘Vanaf nu wil ik een normale baan.’

Jarenlang werkte Emilia op een tippelzone, toen een kennis haar vertelde over De Haven. “De tippelzone waar ik werkte ging dicht, en ik had geen werk meer. Ik wist dat ik iets anders met mijn leven wilde, en maakte toen een afspraak bij De Haven. Ik weet nog het eerste wat ik tegen de maatschappelijk werker zei: ‘Vanaf nu wil ik een normale baan.’”

Ik ben zo blij! Ik vind het werk echt leuk!

Samen met de maatschappelijk werker en jobcoach is Emilia op zoek gegaan naar een baan. Uiteindelijk heeft ze, via de gemeente, een baan gevonden in de bloemendetailhandel. Na haar eerste werkweken appte ze: “Ik ben zo blij! Ik vind het werk echt leuk. In het begin was het een beetje moeilijk, maar later werd het beter. Heel dankbaar voor wat jullie voor mij hebben gedaan!”

Emilia heeft in het verleden veel offers gebracht om haar kinderen een goed leven te kunnen geven. Ze is heel dankbaar dat haar gezin het nu goed heeft. Wij hebben veel respect voor deze sterke vrouw.

Wil jij meer vrouwen zoals Emilia helpen een leven op te bouwen buiten de seksindustrie? Draag bij aan het uitstapprogramma van De Haven en verander levens.

Vanwege de privacy van deze vrouw is Emilia niet haar echte naam, en is zij niet de vrouw op de foto.

Raakt dit levensverhaal jou?

Wil je weten welke verhalen schuilgaan achter de mensen in de prostitutiestraten en bordelen? Ontvang rauwe, maar ook hoopvolle verhalen rechtstreeks in je mailbox.