Elena verdient tegen haar wil haar geld met prostitutie, zodat haar dochter uit Roemenië hier naar speciaal onderwijs kan.

Onze veldwerkers trekken wekelijks de prostitutiestraten in Den Haag in, om de vrouwen daar te spreken en te bemoedigen. Elena is een jonge vrouw die onze veldwerkers al een paar jaar bijna elke week tegenkomen. “Het heeft wel anderhalf jaar geduurd voordat Elena niet meer direct haar hoofd wegdraaide, en een klein gesprekje toestond” vertelt één van onze veldwerkers. “In het begin was het alleen even zwaaien, nu worden onze gesprekken steeds uitgebreider.”

Ik heb geen keuze. Ik verdien nu veel geld, zodat ik mijn dochter ook naar Nederland kan halen. Dan kan ze hier naar speciaal onderwijs.

Elena komt uit Roemenië, en heeft een dochter van zes jaar. Haar dochter woont nog in Roemenië, bij familie van Elena. Ze mist haar dochter verschrikkelijk, al facetimen ze elke dag. Als onze veldwerker aan haar vraagt hoe ze het al zolang volhoudt, zegt ze: “Ik heb geen keuze. Mijn dochter kan niet naar een normale school in Roemenië. Ik verdien nu veel geld, zodat ik mijn dochter ook naar Nederland kan halen. Dan kan ze hier naar speciaal onderwijs. Ik wil dat zij goed onderwijs krijgt.”

Ik vind dit geen normale baan. Het is niet normaal wat de mannen aan je vragen en van je verwachten.

Elena wil het beste voor haar kind, en is bereid elke prijs te betalen: “Ik vind dit geen normale baan. Het is niet normaal wat de mannen aan je vragen en van je verwachten. Maar ik verdien meer dan ik in Roemenië zou kunnen verdienen. Ik heb het geld nodig.” Elena werkt nu al twee jaar in de prostitutie: in de prostitutiestraat in Den Haag, en in privéhuizen. Ze probeert wat geld te sparen, maar stuurt ook veel van haar inkomsten naar haar familie in Roemenië die in armoede leven. Ze hoopt binnen twee jaar genoeg geld te hebben gespaard om haar dochter naar Nederland te halen.

Ik wil ooit op de Spoedeisende Hulp werken, dat heb ik altijd al gewild.

Daarmee zou Elena’s allergrootste droom in vervulling gaan. Maar ze heeft er nog meer: “Ik wil ooit op de Spoedeisende Hulp werken, dat heb ik altijd al gewild.” Als ze dit aan onze veldwerkers vertelt bemoedigen zij haar.

Stichting De Haven wil samen met Elena kijken welke bronnen van inkomsten mogelijk zijn buiten de seksindustrie. Wij geloven dat haar dromen uit kunnen komen, zonder dat zij dagelijks blootgesteld wordt aan vernedering en onrecht. De Haven biedt praktische hulp bij uitstappen, verzorgt taallessen en jobcoaching op het gebied van opleiding en werk.

Jij kan ook meebouwen aan de nieuwe toekomst van Elena. Draag bij aan ons uitstaptraject, en help moeders als Elena een nieuwe toekomst in te slaan.

Vanwege de privacy van deze vrouw is Elena niet haar echte naam, en is zij niet de vrouw op de foto.

Raakt dit levensverhaal jou?

Wil je weten welke verhalen schuilgaan achter de mensen in de prostitutiestraten en bordelen? Ontvang rauwe, maar ook hoopvolle verhalen rechtstreeks in je mailbox.