Yvet is zwanger van één van haar klanten, en is nu vastberaden om uit de prostitutie te stappen.

Op een regenachtige middag stapte ze ineens ons inloopkantoor binnen. Een jonge, zelfverzekerde vrouw. Ze hield haar telefoon in haar hand geklemd, waarmee ze ons via Google Maps had gevonden. “De Haven”? vroeg ze. “Ik ben zwanger. Ik wil ander werk.”

Een duidelijke beslissing van deze vrouw. En hoewel het klinkt als een eenvoudig besluit, is dat het zeker niet. Yvet maakt hiermee een dappere keuze, want uit de seksindustrie stappen doe je niet zomaar. Je laat veel achter je, soms alles wat je kent, en stapt een onbekende wereld in.

Ik heb nu een aantal weken gewerkt met deze baby in mijn buik, maar ik kan dit niet meer.

Als we haar vragen waarom ze wil stoppen met werken in de prostitutie zegt ze: “Ik kon altijd goed mijn gedachten uitzetten, daarom hield ik het werk vol. Nu heb ik een aantal weken gewerkt met deze baby in mijn buik, maar ik kan dit niet meer. Niet nu ik zwanger ben. Ik ben steeds bang dat een klant agressief wordt en er iets met mijn baby gebeurt. Maar ik wil dit ook niet meer doen als de baby er straks is. Hij of zij verdient een betere toekomst.”

Mijn lichaam was toch al gebruikt, en nu krijg ik er tenminste nog geld voor ook.

Na een aantal gesprekken met één van onze maatschappelijk werkers blijkt dat Yvet in haar tienerjaren misbruikt is. “Het klinkt misschien gek, maar in de prostitutie gaan leek een makkelijke stap. Mijn lichaam was toch al gebruikt, en nu krijg ik er tenminste nog geld voor ook.” vertelt Yvet openlijk. Uitstappen valt haar dan ook zwaarder dan gedacht: “Eigenlijk weet ik niet zo goed wie ik ben, wat ik kan, en wat ik wil. Ik ken bijna niemand anders dan de vrouwen die ook dit werk doen. De toekomst voelt onzeker en onbekend.”

“Ik weet voor wie ik het doe”, zegt ze moedig met haar hand op haar buik.

Samen met haar maatschappelijk werker ging Yvet aan de slag. Het bleek lastiger dan gedacht om te stoppen met haar werk in de prostitutie. Qua inkomen ging ze er flink op achteruit. Het lukte haar niet meer haar huur te betalen, dus moest ze op zoek naar een andere woning. Dit alles, samen met de voorbereiding op het moederschap, bracht Yvet veel stress. Wij bleven haar bemoedigen en hoop bieden. Yvet vond de kracht om vol te houden, en streed als een leeuwin voor haar jong: “Ik weet voor wie ik het doe”, zegt ze moedig met haar hand op haar buik. Gelukkig heeft Yvet uiteindelijk, met wat hulp, een fijn huis gevonden waar zij en haar kindje veilig zijn.

Stichting De Haven heeft nog geregeld contact met Yvet. De Haven biedt praktische hulp bij uitstappen, verzorgt taallessen en jobcoaching op het gebied van opleiding en werk. We kijken samen met Yvet welke stappen zij kan maken op de weg naar een nieuwe toekomst, buiten de seksindustrie.

Jij kan ook meebouwen aan de nieuwe toekomst van Yvet. Draag bij aan ons uitstaptraject, en help moeders als Yvet een nieuwe toekomst in te slaan.

Vanwege de privacy van deze vrouw is Yvet niet haar echte naam, en is zij niet de vrouw op de foto.

Raakt dit levensverhaal jou?

Wil je weten welke verhalen schuilgaan achter de mensen in de prostitutiestraten en bordelen? Ontvang rauwe, maar ook hoopvolle verhalen rechtstreeks in je mailbox.