Onze diensten
& activiteiten

Veldwerk

Veldwerk is de basis van wat wij doen. We zijn trouw in het opzoeken van de vrouwen en doen dat dan ook meerdere keren per week. Hierdoor leren we de vrouwen kennen en bouwen we een vertrouwensband op.

Als er behoefte is maken we een praatje en luisteren we naar hun verhalen. Als er geen tijd of ruimte is voor een gesprek zwaaien we en lopen we verder. Tijdens ons veldwerk benadrukken we de gelijkwaardigheid door de vrouwen écht te zien en niet te bekijken zoals hun klanten dat doen. Ook bezoeken we regelmatig nachtclubs, privé-huizen en massagesalons in Den Haag en omgeving. Naast ons fysieke veldwerk doen we ook online veldwerk. Hierdoor komen we in contact met vrouwen, transgenders en mannen die bijvoorbeeld illegaal thuis werken of in de escort zitten.

Doordat we structureel veldwerk doen, komen we in contact met duizenden vrouwen en weten we goed hoe hun wereld eruit ziet. Naar verloop van tijd groeit vertrouwen. En juist dat vertrouwen is zo belangrijk in de seksindustrie. Op het moment dat de vrouwen hulp nodig hebben, weten ze ons te vinden en vertrouwen ze om heel gevoelige informatie met ons te delen. Het begint vaak met één vraag over bijvoorbeeld dreigende uithuisplaatsing of hoge schulden. Vanaf dat moment neemt een maatschappelijk werker het over.

Maatjesproject

Uit de prostitutie stappen is een moeilijk en vaak lang proces. Zeker als je geen steunend sociaal netwerk (meer) buiten de seksindustrie hebt. Daarom heeft De Haven het maatjesproject ontwikkeld. In dit project wordt een vrouw uit de seksindustrie gekoppeld aan een vrijwilliger.
Een maatje, die er voor haar wil zijn en wil steunen bij de keuze om een nieuwe weg in te slaan en de prostitutie achter zich te laten.

Maatschappelijk werk

Ana groeide op in Santo Domingo. Het was geen makkelijke tijd, met veel armoede. Zij raakte op haar veertiende zwanger. Ze was gek op haar dochtertje, en genoot zo van haar. Tot die vreselijke dag, die ze nooit zal vergeten.

“Ik kwam thuis van school en ze was weg. Mijn moeder had haar ter adoptie afgestaan, en ik wist van niks. Ik was natuurlijk in alle staten, maar kon niks beginnen. Mijn dochter was van me afgenomen, en ik kon haar niet meer vinden. De band met mijn moeder is nooit meer hersteld. Mijn leven voelde verwoest en ik wilde weg.

Een aantal jaar later haalde een vriendin me over bij haar te komen wonen, in Nederland. Ze werkte in de Doubletstraat in Den Haag. Het zou veel verdienen, en ik was klaar met alle armoede. Ik wist wat het werk inhield, maar veel erger kon mijn leven niet worden, dacht ik.’’

“Mijn vriendin mocht in het kantoor van haar boekhouder slapen, maar waar kon ík heen?”

Jobcoaching

Elke vrouw die wil uitstappen en wil starten met een nieuwe baan, gaat op een zeker moment in gesprek met onze jobcoach. De jobcoach van De Haven helpt haar een ontwikkeling in gang te zetten en stimuleert haar om stappen te zetten naar ander werk.

  • Nederlandse taallessen en begeleiding bij sollicitatie.

  • Zoeken naar werk of vrijwilligerswerk

  • Hulp bij het kaart brengen van vaardigheden en maken van een cv