'Elke dag zie ik mijn collega’s zich met hart en ziel inzetten'

15-02-2024

Begin december startte ik als directeur bij Stichting De Haven. Inmiddels, twee maanden verder, kijk ik in deze column kort terug op de afgelopen periode. Ik kwam midden in de decemberdrukte terecht, en geef je graag een inkijkje in het werk van De Haven.

Samen met collega Magda bezocht ik privéhuizen en clubs in Rotterdam. Tijdens onze kerstoutreach deelden we mooie cadeaus uit, gedoneerd door vrijgevige donateurs. We ontvingen dankbare reacties. Een cadeautje is een laagdrempelige manier om met de vrouwen in gesprek te raken. We spraken over de naderende feestdagen. Veel vrouwen keken ernaar uit om kerst te vieren met hun familie. Andere werkten die dagen juist door, omdat er geen familie was om samen kerst te vieren.    

Na afloop van de outreach stuurde een vrouw een berichtje naar Magda: ze wilde verder praten over de mogelijkheden van ander werk. Mooi om te merken dat door een eenvoudig gesprek en een cadeautje de stap naar ons inloopkantoor kleiner wordt.

Hoopvolle verhalen delen
De week daarop volgde een interview op Groot Nieuws Radio. Samen met Megan, onze jobcoach, mocht ik hoopvolle verhalen delen vanuit De Haven. Over de vrijwilligers die hoop brengen in de straten, over de vrouwen die de keuze maken om een nieuw leven te beginnen. En over de moed die daarvoor nodig is.

In een kleine, sfeervol aangeklede kerk aten we met elkaar, luisterden naar de boodschap van kerst en zongen samen liederen.

Samen kerst vieren
We vierden kerst met onze cliënten, vrijwilligers en medewerkers. In een kleine, sfeervol aangeklede kerk aten we met elkaar, luisterden naar de boodschap van kerst en zongen samen liederen. Bijzonder om dit mee te mogen maken. Zeker omdat ik weet dat sommigen van hen geen familie hebben om kerst mee te vieren. En het zorgt voor onderlinge verbinding en saamhorigheid. Iedereen ging na afloop blij naar huis met een pakketje die door een kerk uit Lisse waren gedoneerd.

Door hen kunnen onze cliënten dromen van een andere toekomst.

Plek in de maatschappij
Vorige week ging ik op bezoek bij een ondernemer die ons werk al jarenlang steunt met een financiële bijdrage en daarnaast ook werkplekken aanbiedt aan cliënten die zijn uitgestapt. We zijn ongelofelijk dankbaar voor deze en andere ondernemers die het werk van De Haven financieel mogelijk maken. Zij bieden onze cliënten de mogelijkheid om weer mee te kunnen doen in de maatschappij, en te dromen van een andere toekomst.

En tot slot.. elke dag zie ik mijn collega’s zich met hart en ziel inzetten voor de vrouwen en mannen die we treffen op ons inloopkantoor in zowel Den Haag als Rotterdam.  Ze bieden een luisterend oor of ondersteuning bij praktische zaken. De verhalen die ze horen zijn soms bemoedigend, maar soms ook heftig. Daarom starten we als team elke dag met gebed. Omdat we beseffen dat we het zelf ook niet alleen kunnen.  

Jolanda, directeur