De Haven is samenwerken

09-05-2022

Veldwerk is het begin. In de prostitutiestraten, seksclubs, privéhuizen of via het online veldwerk worden de eerste contacten gelegd. Als er hulp nodig is, wordt de betreffende persoon aan een maatschappelijk werker gekoppeld die haar kan helpen bij het oplossen van de problemen. In dit artikel lees je een gesprek tussen veldwerker Erica en maatschappelijk werker Daniëlle over deze samenwerking.

We willen uitnodigend zijn. Daarom glimlach ik veel, dat vind ik belangrijk.
Erica, veldwerker

Wat houdt jullie werk in?
Erica: “Als veldwerkers zijn we het gezicht van De Haven. We lopen door de Geleenstraat en Doubletstraat. We maken een praatje als vrouwen het raam open doen. Of we zwaaien. We willen uitnodigend zijn. Daarom glimlach ik veel, dat vind ik belangrijk. Als de deur open gaat, stellen we ons voor. We vertellen dat we namens De Haven komen en wat we kunnen betekenen voor hen. In het eerste contact moet dat heel kort. Vrouwen kijken anders langs je heen omdat ze klanten zien, of omdat ze zich niet kunnen focussen.”

Daniëlle: “Als maatschappelijk werker help ik cliënten bij allerhande vragen over onder andere geldzaken, huisvesting, gezondheid, werk, opleiding of als ze uit de prostitutie willen stappen. Tijdens die gesprekken bouwen we ook aan een relatie en aan wederzijds vertrouwen.”

De veldwerkers zijn steeds dezelfde gezichten in de straat. In een wereld waar zoveel ontrouw heerst, is trouw zijn erg belangrijk.
Daniëlle, maatschappelijk werker

Hoe zouden jullie de samenwerking tussen veldwerkers en maatschappelijk werkers omschrijven?
Erica: “Als iemand aangeeft een vraag te hebben of bijvoorbeeld taalles wil volgen, dan brengen wij, als veldwerkers, deze persoon in contact met een maatschappelijk werker.”

Daniëlle: “Het gebeurt ook dat wij vooraf al informatie meegeven. Bijvoorbeeld als er bij de taallessen weer ruimte is voor nieuwe studenten. Ook waren er in coronatijd veel vragen over vaccineren en testen. Wij geven de veldwerkers dan informatie mee over waar vrouwen zich kunnen laten vaccineren. Dat zijn korte en praktische hulpvragen. Het veldwerk is waardevol. De veldwerkers zijn steeds dezelfde gezichten in de straat. In een wereld waar zoveel ontrouw heerst, is trouw zijn erg belangrijk. Zij bouwen echt een vertrouwensband op zodat een vrouw hulp durft te vragen als er problemen zijn. Als vrouwen dan bij ons komen, hebben ze al vertrouwen in De Haven en durven ze sneller hun problemen op tafel te leggen. Als veldwerker is het belangrijk er ‘gewoon’ te zijn.”

We bleven komen. En ineens was er een doorbraak en durfde een vrouw haar verhaal te doen.
Erica

Erica: “Toen ik net veldwerker was, vond ik dat wel lastig. Ik kon voor mijn gevoel alleen informatiefolders geven, maar ik wilde graag meer. Ik wilde met hen in gesprek gaan, maar daarvoor moet er eerst vertrouwen zijn. Dit is werk van een lange adem. We bleven komen. En ineens was er een doorbraak en durfde een vrouw haar verhaal te doen. Het is heel bijzonder om te leren dat het niet altijd direct resultaat heeft. Gewoon er zijn, dan komt het vanzelf goed.”

Daniëlle: “Het is echt een meerwaarde dat we zo nauw kunnen samenwerken. Zo had ik pas een tweede gesprek met een vrouw die hulp nodig had. Ze wachtte in de keuken totdat het tijd was voor haar afspraak en Dia (een van de veldwerkers) zag haar zitten, herkende haar vanuit de straat en zei: “Wat leuk om je weer te zien!” Ze hadden direct een leuk gesprek en je zag de vrouw helemaal ontspannen. Ze is zwanger en deelde blij wat echo-foto’s. Als maatschappelijk werker ben je in eerste instantie gericht op de hulpverlening. Zeker in het begin kunnen er dingen niet op orde zijn, waardoor de eerste aandacht naar het regelen van urgente zaken gaat. Voor vrouwen is dat een spannende tijd. Daarom kan dat persoonlijke contact, bijvoorbeeld met een veldwerker, heel steunend zijn voor een vrouw.”