Diana geeft Nederlandse taalles

08-12-2021

Het is vrijdagmiddag en Diana heeft net haar les achter de rug: “Vandaag hebben we met behulp van een grote pop geleerd over verschillende ledematen zoals armen, benen en het hoofd. Ook hebben de vrouwen een toets gemaakt. Tijdens de lessen zeggen vrouwen dat ze de lesstof begrijpen, maar met zo’n toets vallen ze door de mand en scoren ze laag. Het is lastig voor hen om kwetsbaar te zijn en te zeggen dat ze iets niet begrijpen.”

Het is zo belangrijk om met elkaar in de klas te zitten en na te denken over de taal. Sommige vrouwen hebben amper onderwijs gehad in hun leven.
Diana, taaldocent

Diana geeft Nederlandse taalles aan de Taalacademie van De Haven. Deze taallessen worden aangeboden in samenwerking met het ROC Mondriaan: “Het is zo belangrijk om met elkaar in de klas te zitten en na te denken over de taal. Sommige vrouwen hebben amper onderwijs gehad in hun leven.”

Unieke doelgroep
Vergeleken met alle andere groepen die Diana doceert, zijn deze vrouwen een unieke doelgroep: “De meeste deelnemers aan de Taalacademie komen uit Zuid-Amerika. Ze zijn opgegroeid in armoede, en hebben bijna geen onderwijs genoten. Ze zijn niet analfabeet, maar hun kennis is heel basaal. Pedagoog Maria Montessori heeft het over gevoelige periodes waarin je een ontwikkeling doormaakt. Deze vrouwen hebben vaak deze belangrijke en gevoelige leerperiodes overgeslagen vanwege de omstandigheden waarin zij opgroeiden.”

Ik vind het heel fijn om deze vrouwen les te geven. Ik leer ook echt veel van hen!

De Nederlandse taallessen worden aangeboden aan vrouwen die in de seksindustrie werkzaam zijn, of al zijn gestopt. Diana: “Onze taalleerders zijn meestal op jonge leeftijd in de prostitutie terecht gekomen. Zij hebben trauma op trauma meegemaakt, en zitten continu in de overlevingsstand. Als je daarbij van jongs af aan al te horen hebt gekregen: ‘Jij bent arm en jij bent niet slim,’ dan heeft dat effect op jouw leerbaarheid. Een van de cursisten heeft twintig jaar geleden een auto-ongeluk gehad en dat heeft ze nooit verwerkt. Ze heeft momenten dat het goed gaat, maar ze heeft ook regelmatig last van migraine en angsten. Dat zijn allemaal factoren die groei kunnen blokkeren.”

Ik wil hen de waardigheid geven die zij verdienen.

Groeien
Als docent probeert Diana te focussen op positiviteit en het bieden van de passende ondersteuning om zo haar studenten te laten groeien: “Ik vind het heel fijn om deze vrouwen les te geven. Ik leer ook echt veel van hen en probeer steeds bij hen aan te sluiten. Ik wil hen de waardigheid geven die zij verdienen. Als je een laag eigenwaarde hebt, heeft dat altijd invloed op je concentratievermogen, leerbaarheid en inprentingsvermogen.”

De doelgroep is complex, en dat vraagt bij het lesgeven veel sensibiliteit, creativiteit en flexibiliteit: “Deze week kreeg ik bijvoorbeeld een whatsappje van een van de studenten: ‘Vandaag ik niet naar school ga.’ Ik pak dat moment direct aan om haar iets te leren, maar ik doe dat heel voorzichtig. Als ik haar verbeter, kan dat ook een beetje onveilig voelen. Daarom geef ik er dan een draai aan en stuur ik: ‘Wow, we kunnen weer meer leren’. Ik geef vrouwen altijd meerdere handvatten om dingen makkelijker te kunnen onthouden. Eerst herhaal ik, leg het eerst nog eens op dezelfde manier uit en als dat niet opgepakt wordt, gebruik ik andere (speelse) manieren. En we komen steeds kleine stappen verder. Maar je merkt ook, dat sommige vrouwen niet gewend zijn aan onderwijs. Ze weten niet hoe zij leren kunnen, of worden er letterlijk te moe van. Leren vraagt ongelofelijk veel inspanning van hen. Tegelijkertijd blijf ik hen altijd stimuleren en zijn we blij met elke groei.”

In samenwerking met het ROC Mondriaan bieden we een officiële Nederlandse taalles, de Taalacademie. Bij succesvolle afronding van deze taalles ontvangt de vrouw een certificaat Nederlandse taal, niveau A2. Dit staat gelijk met het niveau van afronden van de inburgeringscursus.

Meer vormen van taalles op ons inloopkantoor

Naast de Taalacademie biedt De Haven ook twee andere vormen taalles aan. Allereerst de conversatielessen. Wekelijks kunnen vrouwen op een laagdrempelige manier kennis maken met de Nederlandse taal en met elkaar oefenen. Daarnaast kunnen vrouwen ook deelnemen aan Taalstart. Alle niveaus kunnen hier instappen, en ieder werkt op eigen niveau. Het doel is een doorstroom naar een passend niveau zodra een deelnemer aan de voorwaarden kan voldoen.